Vi villa tacka:

Alla riddarna med fotfolk, musiker, krigare, häxor, prinsessor, ponnyridning, utställare, mattält, volontärer och alla besökare som kom och gästade oss under dessa dagar.

Varmt välkomna åter.

Vi ska bättra oss.

Klockan:

Fredag - lördag 10-01 Söndan 10-17


Wenngarns Slott
1 plats - 1000 möjligheter

Nu flyttar Wenngarns Slott Café och Restaurang ut till parken för att förgyllas oss med god mat och dryck.

Wenngarns slott och dess 1000-åriga historia omfattar en ocean av händelser. Här blev renässans till barock, en hemstad för adelsmän blev till Sveriges första alkoholanstalt och ett övergivet slott blev till Sveriges främsta café. Vasaättens prominens, riddares mod, statsmäns slughet och arkitekters brillans förenas här till Sigtunas hjärta och puls. Idag kan du inte bara njuta av otaliga delikatesser, en trolsk slottsvandring och otaliga evenemang utan får möjlighet att skriva din egen historia här hos oss på Wenngarn.


www.wenngarnsslott.se

Här kan Ni göra förköp på biljetter 

Boka biljetter till Wenngarns Slotts Medeltidsdagar (nortic.se)

Ni kan också köpa biljetter på plats. Kort & Swish


OBS!

Var rädda om varandra och Era barn och tänk på att inte vara för nära och bakom hästarna.

Vi välkomnar:

ArbogaRiddarna som kommer att underhålla oss med 3 stycken fartfyllda och spännande skådespel på Tornerspelsplatsen.

Fredag: Vem är bäst?

Vem är bäst, en kamp till häst i skinnade rustningar. 

De tre adelsmännen tillika bästa kompisar får aldrig nog i att tävla med varandra. De tävlar faktigtst om allt, vem har störts slott, vem har finast häst och vem är bäst på tornerspel. Ja dessa ädla herrar åker nu land och rike runt för att tävla i just tornerspel. Så i en spektakulär uppvisning med blänkande rustningar, snabba hovar och fartfylld kamp tävlar dessa herrar tillsammans med sina riddare och kämpar om vem som är bäst helt enkelt. Gillar du riddare i rustning så är detta en show du inte får missa. 

Lördag: Robin Hood


Se Prins John och Robin Hood göra upp i ett rafflande tornerspel. Man vet aldrig vad den luriga Prins John eller den sluga Robin Hood har i görningen. Men en sak vet vi, att Robin Hood slåss för folket och allas lika värde.

Söndag: Ny Kung men vem?

Kom och se den fartfyllda kampen mellan de två arvtagarna till tronen. Är det Alf eller Ulf som ska bli kung eller är det något dom inte vet som förändrar saken…


Vi Välkomnar:

Scania Jacks.Swedish Medieval Armored Combat sysslar med Buhurt, fullkontaktsfigthing i stålrustningar med svärd, yxor och hjälmkrossare. Kom och skåda riddarna när de mäter krafter med varandra för avgöra vem som är den största kämpen.  Vi Välkomnar:


Vendthjod – sällskapet för vendeltid  är en ideell förening som studerar, återskapar och förmedlar vår historia, iförsta hand perioderna vendel- och vikingatid. Föreningen startades 2014, och vi håller till i Tierps kommun, i närheten av Örbyhus/Tobo/Vendel. Du tar dig lätt till oss från Uppsala eller Gävle. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna. Föreningen vänder sig till människor i alla åldrar, oavsett bakgrund, och vi arbetar aktivt för att motverka all form av diskriminering. Vår verksamhet sker i samarbete med Tierps kommun. 


Tillsammans är vi nyfikna på hur man levde, bodde, klädde sig, åt och reste under yngre järnåldern. Vi syr historiska kläder, lagar historisk mat och provarpå olika hantverk som nålbindning, brickbandsvävning, träsnide, läderarbeteeller metallgjutning. 

Gycklarna Yokke & Jens Narr 

Kommer att underhålla oss, och som kommer att ge oss många skratt och tokigheter.


Häxorna

från mörkaste skogarna i Östergötland.

Alla barn (1-111 år) Kom och dansa med häxorna.

Alla BARN!

"Stadsvakterna" efterlyser tjuvarna "Dum & Skum". 

När Häxorna är plats vet man aldrig vad som kan hända.

Vi Välkomnar:

Black Magic Fools

Denna fantastiska medeltida musikgrupp kommer få så att det verkligen rycker i kroppen.

www.blackmagicfools.com

Vi Välkomnar:

Viksbåten Freja 2

Lennart Widerberg. En fantastisk båtbyggare som byggt 17 st träbåtar. Han kommer nu och gästar oss medViksbåten Freja 2 som han byggt.


Lennart har även rott från Uppsala till Ukraina genom Ryssland med sin båt Vikbåten Fornkåre,  och även få inhandla ett häfte på 18 sidor som dokumentar hans färd till Ukraina mm.Vikingabåten Fornkåre.

Kopia av unika båtfyndet i Vik, Norrtälje. Fyndet Viksbåten finns utställd i Erikskulle Museum.

Kopiorna av Viksbåten har väckt stor uppmärksamhet genom färderna längs Eriksgatan och i Österled mellan Gamla Uppsala till Gneozdova på ryska floder. Känd från filmer såsom "Vikingarna och deras långskepp", Arn, UR, Tv 4 "Sveriges historia", "Allt för Sverige" etc

Fotograf: Lennart Widerberg

OBS!

Båten kommer att ligga i Slottsparken på trailer för visning och presentation.

Vi Välkomnar:

Tjolla Delikatesser. De är ett litet företag med hemvist i Deje som förser värmlänningar och alla
andra som de träffar på mässor och marknader med delikatesser från Sverige av hög kvallité.

Varmrökt regnbåge från Gustavsfors Värmland. Sylt från midnattssolens land av hög kvallitè. Kalixsylt, hjortron, blåbär och lingon, torkat renkött, chillisenap.senap, såser, röror, klämmor mm. Hårt tunnbröd från Stöde Hembageri Medelpad. .
Allt efter årstid och tillgång.

För den hungrige finns tunnbrödsrullar med regnbåge, creme fraiceröra och sallad.

Välkommen att besöka oss!

Anita & Pål

Missa inte:

Tjolla Delikatesser är berömda för sina goda regnbågsfilé. Glöm inte att ta med kylväska i helgen vackra och varma väder så Ni får ytterligare dagar att njuta av den underbara delikatess.


Vi Välkomnar:

Viltkebab från Värmland. Här gör de en härlig kebab med bröd, kantareller och parmesanröra. Underbart gott. De kommer med Suovas (uttal:/suɔvas/;nordsamiska och lulesamiska för "rökt")

är olika former av saltat och lätt röktrenkött. Före rökningen ska köttet saltas. Det kan ske

antingen med torrsaltning då grovsalt strös över köttet som sen får ligga ungefär ett dygn eller genom att låta det ligga i 10 %saltlakei ett dygn. Rökningen görs vanligen medsälgsom ger en

mild röksmak till köttet och dessutom fungerar som en konserveringsmetod. Köttet skivas tunt

och steks hastigt på hög värme.


Vi Välkomnar:

Anders Fredriksson, Hammarskogssmederna med sina fina hantverk.

Vi Välkomnar:

Magmar Naturprodukter med sin Kåd och tjärsalva. Magmar Hudsalva är varumärkesskyddad, patentgranskad, har säkerhetsrapport och analyscertifikat enligt EU:s och Läkemedelsverkets riktlinjer och krav ECAS och CPNP.

www.magmar.se  www.magmar.one

Vi Välkomnar:

Patricia & Mats med sina fina handgjorda smycken mm


Vi Välkomnar:

Gudinnans Döttrar.Tove Aradala. Runmästare och Völva i Völvaklanen. Högprästinna och Shamanka. Med blodet från de skytiska krigarkvinnorna vid Altaibergen och från samerna i norr har jag bigt mitt liv åt det hedniska. Jag arbetar delvis på vikingamuseet i Stockholm som runlösande völva, håller djup- magiska runkurser från grunden och till det mest avancerade. Är ljudkonstnär där mina album innehåller allt från jojk och kulning till galdrasång och völva-folkvisor. En helt vanlig völva i Gudinnans Döttrar.

Vi Välkomnar:

Yllisar och Yvonne och Anders Ledin med:

Tovat och trä, ljuslyktor, ljusstakar i form av vikingaskepp rökelsehållare i form av vikingaskepp, tovade hättor, handledsvärmare, sittunderlag, långa dynor kragar, möss mm

 Vackra hästar med prinsessor


Det här Emma, är en glad tjej på 21 år och har med sig sitt super trevliga varmblods sto på 19 år vid namn Sessan Loc men kallas Sessan. De har hängt ihop i 8 år och har hittat på en hel del saker. Äventyr i olika former är något ingen av dem backar för. De kommer rida runt och förgylla oss i dagarna 3.

Vi Välkomnar:

Larsa den Fabulösa Amundsen med sina pilbågar. Här har ni möjlighet att prova på pilbågsskytte.


Pilbågsskyttebana


Vi Välkomnar:

Anders Blomström, känd författare med sina fantastiska och fängslande böcker. Nu har Ni möjlighet att träffa honom och få Er inköpta bok signerad och ett personligt budskap.


Vi Välkomnar:


Sparks of Sindri är medeltida köpmän från Polen som specialiserar sig på icke-digital underhållning för barn, eftersom vi strävar efter att uppmuntra utomhusaktiviteter i kombination med pedagogiska värderingar.
Som en grupp medeltida köpmän erbjuder vi alla sorters medeltida underhållning, brädspel, morotsvisslingar och produkter för barn. Vår huvudsakliga expertis är dock repliker av medeltida leksaker, gjorda 100% av trä, vi erbjuder det bredaste urvalet av vapen från yxor och dubbelyxor, genom spjut, armborst som avslutas med klassiker som riddare, svärd och sköld.

Vi Välkomnar:

Busfrö Barnkläder. Medeltidsinspirerande lekkläder för barn.


Vi välkomnar:

Ewa Kinski med sina fina handmålade keramikprodukter.


Vi välkomnar:

Linda och Jimmy som har företaget Knape. De kommer med sitt fina tält och fina produkter mm

Vi Välkomnar:

Belinda. Den vackra och Fagra Fe som är fantastisk med sina fina ansiktsmålning för barn

Vi Välkomnar:

Anders Fredriksson med sina fina handgjorda ringar gjort av bestick.


Vi Välkomnar:

Björnbo 4-H Gård från Enköping med sina fina ponnyhästar. Här har Ni nu möjlighet att låta barnen prova Ponnytornerspel. De får låna lans och sköld. Naturligtvis finns ledare och hjälm.

Vi Välkomnar:

Design Mogwai, Lotta och Carolina med sina fina hantverk i Skinn och päls

Vi Välkomnar:

Patricio med sina goda brända mandlar

Vi Välkomnar:

Kitshims Silver, med sina fina handgjorda silversmycken.

Vi Välkomnar

Frivilliga Resursgruppen, FRG, består av utbildade frivilliga som under kommunal regi är ett stöd för samhället i samband med kriser eller extraordinära händelser.

De kommer att finnas på plats ifall olyckan är framme.

De är trygghetsvärdar och sjukvårdare


Vi Välkomnar:

Författarna Peter Arnesson,Richard Arnesson,Annika Unnbom med sin spännande bok Himmelriket, skärselden & kampen om Svecia

Här har Ni nu möjlighet att träffa författarna, inhandla en bok och få den signerad.

Vintern, år 1205. Den strängaste på länge.Drygt tio år har passerat sedan Sigmund Kjetillsson landsteg på Jyllands kust efter en osannolik resa som blev långt mer dramatisk än han någonsin kunnat föreställa sig. Han hade vunnit stora segrar, men också förlorat det allra värdefullaste.
I det som ska komma att bli Svea rike har kyrkan tagit sitt grepp om människornas själar och blivit en maktfaktor som genomsyrar hela riket.
Sigmund har inte mycket till övers för kyrkans överhöghet, men hans goda föresatser att vid hemkomsten hålla sig utanför maktspel och stridigheter grusas tidigt, då han motvilligt dras in i kampen om kungakronan mellan kung Sverker och Erik Knutsson.
Som ledare för kristenheten håller Påven Innocentius III sina vakande ögon på vad som händer i de katolska kungarikena. Med sina bannbullor och interdikt styr han från påvestolen i Rom och ingriper även i striden om tronen mellan Erik och Sverker. Samtidigt i sydöstra Frankrike börjar katarerna känna sig alltmer hotade under hans hårdföra inriktning.

Himmelriket, Skärselden & kampen om Sveciaär en historisk roman om maktfullkomlighet, människornas kamp för tillvaron och kyrkans påverkan på deras liv.
En berättelse om hänsynslöst våld och förunderlig kärlek.Vi Välkomnar:

Anna-Karin karlsson från Loolts Förlag & Läder. Läderhantverkaren och författaren till historiska romanen Dacke lever.

Här har Ni nu möjlighet att träffa författarinnan inhandla en bok och få den signerad.

Vi Välkomnar:

Evendim Hantverk. Annelie brickväver, nålbinder och spinner ullgarn under marknaden.

Vi Välkomnar:

Alfa Centari 

Daniel kommer att gå runt på marknaden och visa upp sin rustning.

Rustningen är från ca 1420-1480 med något tidigare hjälm. Samt svärd och pålyxa. 


Vi Välkomnar:


Niklas Bonnevier från Järvsö med sina fina egentillverkade charkuterier. 

Premiumchark för livsnjutaren!

På Gulo Gulo Charcuterie är vi stolta över att tillverka charkprodukter av högsta kvalitet och använder oss av vår kunskap och nyfikenhet för att skapa smaker som tar dina sinnen på en resa. Vi är “Djärv chark från Järvsö”.


Vi Välkomnar:

SEJDskafferi som gör handgjorda marmelader, jams ,jellys och chutneys. Allt sker i små batcher om 6-8 burkar och med ekologiska råvaror. Vi odlar, plockar i skogen och när vi köper in råvaror så är de så klart ekologiska. Vi använder förstås vårt eget naturliga pektin. Inga främmande kemiska tillsatser, utan helt naturligt som man gjorde förr.  Vårt utbud varierar efter säsong och ändras till stora delar löpande. Marmeladerna görs naturligtvis för hand och tar 3-4 dagar att göra. Vi håller till vid sjön Viggen norr om Hedemora.

Vi Välkomnar:

Dorit Wenngarns Slott.

Sigtuna travel tourist guide AB
Arrangera guidade visningar på Wenngarn Slott.  Guidad visning av Wenngarn Slott på:

Lördag 18 maj kl 14
"Lilla Slottsbodens skåp" har försäljning av väl utvalda handplockade varorna oftast inspirerad av slottet och dess historia. 


Vi Välkomnar:

Nektarkällan med sina goda honungsprodukter och te.

Vi Välkomnar:

Unicorn Craft med sina fina Silversmycken som även tillverkas på plats.

Vi Välkomnar:

KM Keramik - Karin Lundberg, med sina fina keramikprodukter.

Vi Välkomnar:

Ewa Kinski med sina fina handmålade keramikprodukter.

OBS! Endast Lördag och söndag.


Vi Välkomnar:

Caroline med Freerk fan Wolsum 16 år är en väl berest frieser valack, vänlig, trygg och vet  exakt hur söt han är. Caroline och Freerk har känt varandra sedan 2016 när han kom till Sverige som hingst men nu är dom vapendragare på heltid sedan september 2023. Caroline är 31 år, tidigare hoppryttare men har sadlat om helt till pararyttare i dressyr med Freerk. Dom hoppas på att göra några starter i sommar och bara få göra det dom tycker är kul tillsammans


Vi Välkomnar:

Lördag & Söndag

Den snälle Ardennerhästen Obelix från Billby Hästcenter kan ta er på en rundtur i slottsområdet. Rundturen utgår från slottets framsida.

Kostnad: 100:-/vuxen och 50:-/barn 0-12 år

Vi Välkomnar:

Sweden History Tours är Stockholms egna tidsmaskin! Vi tar dig med på historiska turer runt Mälaren, Roslagen och Stockholm län. Med auktoriserade guide erbjuder vi upplevelser tillbaka till bronsålder, järnålder, medeltid och allt däremellan.

Välkomna och besöka vårat tält och prata hisktria med ooss!