Wenngarns Slott
1 plats - 1000 möjligheter

Nu flyttar Wenngarns Slott Café och Restaurang ut till parken för att förgyllas oss med god mat och dryck.

Wenngarns slott och dess 1000-åriga historia omfattar en ocean av händelser. Här blev renässans till barock, en hemstad för adelsmän blev till Sveriges första alkoholanstalt och ett övergivet slott blev till Sveriges främsta café. Vasaättens prominens, riddares mod, statsmäns slughet och arkitekters brillans förenas här till Sigtunas hjärta och puls. Idag kan du inte bara njuta av otaliga delikatesser, en trolsk slottsvandring och otaliga evenemang utan får möjlighet att skriva din egen historia här hos oss på Wenngarn.


www.wenngarnsslott.se

Här kan Ni göra försköp på biljetter 

Ni kan också köpe biljetter på plats. Kort & Swish

Vi välkomnar:

ArbogaRiddarna som kommer att underhålla oss med 3 stycken fartfyllda och spännande skådespel på Tornerspelsplatsen.

Robbin Hood

Ny Kung men vem?

Wasa bjuder in till fest

Vi Välkomnar:


Vendthjod – sällskapet för vendeltid  är en ideell förening som studerar, återskapar och förmedlar vår historia, iförsta hand perioderna vendel- och vikingatid. Föreningen startades 2014, och vi håller till i Tierps kommun, i närheten av Örbyhus/Tobo/Vendel. Du tar dig lätt till oss från Uppsala eller Gävle. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna. Föreningen vänder sig till människor i alla åldrar, oavsett bakgrund, och vi arbetar aktivt för att motverka all form av diskriminering. Vår verksamhet sker i samarbete med Tierps kommun. 


Tillsammans är vi nyfikna på hur man levde, bodde, klädde sig, åt och reste under yngre järnåldern. Vi syr historiska kläder, lagar historisk mat och provarpå olika hantverk som nålbindning, brickbandsvävning, träsnide, läderarbeteeller metallgjutning. 

Gycklarna Yokke & Jens Narr 

Kommer att underhålla oss, och som kommer att ge oss många skratt och tokigheter.


Häxorna

från mörkaste skogarna i Östergötland.

Alla barn (1-111 år) Kom och dansa med häxorna.

Alla BARN!

"Stadsvakterna" efterlyser tjuvarna "Dum & Skum". Belöning erfordras med tips som leder till gripande.

När Häxorna är plats vet man aldrig vad som kan hända.

Vi Välkomnar:

Black Magic Fools

Denna fantastiska medeltida musikgrupp kommer få så att det verkligen rycker i kroppen.

www.blackmagicfools.com

Vi Välkomnar:

Viksbåten Freja 2

Lennart Widerberg. En fantastisk båtbyggare som byggt 17 st träbåtar. Han kommer nu och gästar oss medViksbåten Freja 2 som han byggt.


Lennart har även rott från Uppsala till Ukraina genom Ryssland med sin båt Vikbåten Fornkåre,  och även få inhandla ett häfte på 18 sidor som dokumentar hans färd till Ukraina mm.Vikingabåten Fornkåre.

Kopia av unika båtfyndet i Vik, Norrtälje. Fyndet Viksbåten finns utställd i Erikskulle Museum.

Kopiorna av Viksbåten har väckt stor uppmärksamhet genom färderna längs Eriksgatan och i Österled mellan Gamla Uppsala till Gneozdova på ryska floder. Känd från filmer såsom "Vikingarna och deras långskepp", Arn, UR, Tv 4 "Sveriges historia", "Allt för Sverige" etc

Fotograf: Lennart Widerberg

OBS!

Båten kommer att ligga i Slottsparken på trailer för visning och presentation.


Vi Välkomnar:

Viltkebab från Värmland. Här gör de en härlig kebab med bröd, kantareller och parmesanröra. Underbart gott. De kommer med Suovas (uttal:/suɔvas/;nordsamiska och lulesamiska för "rökt")

är olika former av saltat och lätt röktrenkött. Före rökningen ska köttet saltas. Det kan ske

antingen med torrsaltning då grovsalt strös över köttet som sen får ligga ungefär ett dygn eller genom att låta det ligga i 10 %saltlakei ett dygn. Rökningen görs vanligen medsälgsom ger en

mild röksmak till köttet och dessutom fungerar som en konserveringsmetod. Köttet skivas tunt

och steks hastigt på hög värme.


Vi Välkomnar:

Anders Fredriksson, Hammarskogssmederna med sina fina hantverk.

Vi Välkomnar:

Magmar Naturprodukter med sin Kåd och tjärsalva. Magmar Hudsalva är varumärkesskyddad, patentgranskad, har säkerhetsrapport och analyscertifikat enligt EU:s och Läkemedelsverkets riktlinjer och krav ECAS och CPNP.

www.magmar.se  www.magmar.one

Vi Välkomnar:

Patricia & Mats med sina fina handgjorda smycken mm


Vi Välkomnar:

Gudinnans Döttrar.Tove Aradala. Runmästare och Völva i Völvaklanen. Högprästinna och Shamanka. Med blodet från de skytiska krigarkvinnorna vid Altaibergen och från samerna i norr har jag bigt mitt liv åt det hedniska. Jag arbetar delvis på vikingamuseet i Stockholm som runlösande völva, håller djup- magiska runkurser från grunden och till det mest avancerade. Är ljudkonstnär där mina album innehåller allt från jojk och kulning till galdrasång och völva-folkvisor. En helt vanlig völva i Gudinnans Döttrar.

Vi Välkomnar:

Yllisar och Yvonne och Anders Ledin med:

Tovat och trä, ljuslyktor, ljusstakar i form av vikingaskepp rökelsehållare i form av vikingaskepp, tovade hättor, handledsvärmare, sittunderlag, långa dynor kragar, möss mm

 Vackra hästar med prinsessor


Det här Emma, är en glad tjej på 21 år och har med sig sitt super trevliga varmblods sto på 19 år vid namn Sessan Loc men kallas Sessan. De har hängt ihop i 8 år och har hittat på en hel del saker. Äventyr i olika former är något ingen av dem backar för. De kommer rida runt och förgylla oss i dagarna 3.

Vi Välkomnar:

Larsa den Fabulösa Amundsen med sina pilbågar. Här har ni möjlighet att prova på pilbågsskytte.


Pilbågsskyttebana


Vi Välkomnar:

Anders Blomström, känd författare med sina fantastiska och fängslande böcker. Nu har Ni möjlighet att träffa honom och få Er inköpta bok signerad och ett personligt budskap.


Vi Välkomnar:


Sparks of Sindri är medeltida köpmän från Polen som specialiserar sig på icke-digital underhållning för barn, eftersom vi strävar efter att uppmuntra utomhusaktiviteter i kombination med pedagogiska värderingar.
Som en grupp medeltida köpmän erbjuder vi alla sorters medeltida underhållning, brädspel, morotsvisslingar och produkter för barn. Vår huvudsakliga expertis är dock repliker av medeltida leksaker, gjorda 100% av trä, vi erbjuder det bredaste urvalet av vapen från yxor och dubbelyxor, genom spjut, armborst som avslutas med klassiker som riddare, svärd och sköld.

Vi Välkomnar:

Busfrö Barnkläder. Medeltidsinspirerande lekkläder för barn.


Vi välkomnar:

Ewa Kinski med sina fina handmålade keramikprodukter.


Vi välkomnar:

Linda och Jimmy som har företaget Knape. De kommer med sitt fina tält och fina produkter mm

Vi Välkomnar:

Belinda. Den vackra och Fagra Fe som är fantastisk med sina fina ansiktsmålning för barn

Vi Välkomnar:

Anders Fredriksson med sina fina handgjorda ringar gjort av bestick.


Vi Välkomnar:

Björnbo 4-H Gård från Enköping med sina fina ponnyhästar. Här har Ni nu möjlighet att låta barnen prova Ponnytornerspel. De får låna lans och sköld. Naturligtvis finns ledare och hjälm.

Vi Välkomnar:

Design Mogwai, Lotta och Carolina med sina fina hantverk i Skinn och päls

Vi Välkomnar:

Busfrö Barnkläder, Medeltidsinspererade barnkläder för barn.

Vi Välkomnar:

Patricio med sina goda brända mandlar

Vi Välkomnar:

Piotr från Polen.

Piotr är en hantverkare och reenactor från Polen. I 30 år har han gjort snideri- och träprojekt i sin verkstad, främst inspirerad av vikingatidens konst och kultur. Under festivaler och marknader visar han alltid tälj- och träsnideritekniker och gamla verktyg. Piotr säljer också sina  produkter.


Vi Välkomnar:

Kitshims Silver, med sina fina handgjorda silversmycken.

Vi Välkomnar

Frivilliga Resursgruppen, FRG, består av utbildade frivilliga som under kommunal regi är ett stöd för samhället i samband med kriser eller extraordinära händelser.

De kommer att finnas på plats ifall olyckan är framme.


Vi Välkomnar:

Författarna Peter Arnesson,Richard Arnesson,Annika Unnbom med sin spännande bok Himmelriket, skärselden & kampen om Svecia

Här har Ni nu möjlighet att träffa författarna, inhandla en bok och få den signerad.

Vintern, år 1205. Den strängaste på länge.Drygt tio år har passerat sedan Sigmund Kjetillsson landsteg på Jyllands kust efter en osannolik resa som blev långt mer dramatisk än han någonsin kunnat föreställa sig. Han hade vunnit stora segrar, men också förlorat det allra värdefullaste.
I det som ska komma att bli Svea rike har kyrkan tagit sitt grepp om människornas själar och blivit en maktfaktor som genomsyrar hela riket.
Sigmund har inte mycket till övers för kyrkans överhöghet, men hans goda föresatser att vid hemkomsten hålla sig utanför maktspel och stridigheter grusas tidigt, då han motvilligt dras in i kampen om kungakronan mellan kung Sverker och Erik Knutsson.
Som ledare för kristenheten håller Påven Innocentius III sina vakande ögon på vad som händer i de katolska kungarikena. Med sina bannbullor och interdikt styr han från påvestolen i Rom och ingriper även i striden om tronen mellan Erik och Sverker. Samtidigt i sydöstra Frankrike börjar katarerna känna sig alltmer hotade under hans hårdföra inriktning.

Himmelriket, Skärselden & kampen om Sveciaär en historisk roman om maktfullkomlighet, människornas kamp för tillvaron och kyrkans påverkan på deras liv.
En berättelse om hänsynslöst våld och förunderlig kärlek.Vi Välkomnar:

Anna-Karin karlsson från Loolts Förlag & Läder. Läderhantverkaren och författaren till historiska romanen Dacke lever.

Här har Ni nu möjlighet att träffa författarinnan inhandla en bok och få den signerad.

Vi Välkomnar:

Evendim Hantverk. Annelie brickväver, nålbinder och spinner ullgarn under marknaden.

Vi Välkomnar:

Alfa Centari 

Daniel kommer att gå runt på marknaden och visa upp sin rustning.

Rustningen är från ca 1420-1480 med något tidigare hjälm. Samt svärd och pålyxa. 


Vi Välkomnar:


Niklas Bennevier från Järvsö med sina fina egentillverkade charkuterier. 

Premiumchark för livsnjutaren!

På Gulo Gulo Charcuterie är vi stolta över att tillverka charkprodukter av högsta kvalitet och använder oss av vår kunskap och nyfikenhet för att skapa smaker som tar dina sinnen på en resa. Vi är “Djärv chark från Järvsö”.